به گزارش خبرنگار مهر، قرن چهاردهم هجری شمسی در حالی به پایان رسید که فدراسیون فوتبال ایران در آخرین سال از آن روزهای عجیبی را پشت سر گذاشت.
هر فصل از سال ۱۴۰۰ برای فدراسیون فوتبال رنگ و بوی متفاوتی داشت تا کوتاهترین عمر ریاست این مجموعه برای شهابالدین عزیزی خادم رقم بخورد.
بهار دلکش برای شهاب
شهابالدین عزیزی خادم که دهم اسفند ماه ۱۳۹۹ در مجمع عمومی فدراسیون فوتبال برای تصدی پست ریاست شرکت کرد توانست در رأیگیری که در دو مرحله صورت گرفت صاحب این صندلی مهم شود.
مجمع انتخاباتی فدراسیون فوتبال در پایان رأیگیری دور اول مصطفی آجورلو ۱۸ رأی، علی کریمی ۹ رأی، شهابالدین عزیزی خادم ۳۵ رأی و کیومرث هاشمی ۲۴ رأی کسب کردند و یک رأی باطله هم به صندوق انداخته شد. به این ترتیب علی کریمی و مصطفی آجورلو از دور انتخابات کنار رفتند و کیومرث هاشمی و شهابالدین عزیزی خادم به مرحله دوم راه پیدا کردند.
در پایان رأیگیری مرحله دوم شهابالدین عزیزی خادم با کسب ۴۹ رأی به عنوان رئیس چهار سال آینده انتخاب شد. کیومرث هاشمی هم در مرحله دوم ۳۸ رأی کسب کرد.
رئیس جدید فدراسیون فوتبال در ابتدای سال ۱۴۰۰ تغییرات زیادی را در فدراسیون ایجاد کرد تا بیش از ۳۰ نفر تازه وارد در ساختمان این فدراسیون حاضر شوند و به او در امور جاری کمک کنند.
چالش صعود
فشردگی تقویم بازیهای تیم ملی ایران در مسیر صعود به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر باعث شد تا عزیزی خادم به قرارداد با دراگان اسکوچیچ پایبند باشد تا این مرد کروات هدایت تیم ملی را در بازیهای برگشت مرحله مقدماتی که در کشور بحرین به صورت متمرکز برگزار میشد بر عهده بگیرد.
عملکرد درخشان ملیپوشان ایران باعث شد تا عزیزی خادم در فاصله اندک باقیمانده تا دور نهایی چارهای جز حفظ اسکوچیچ نداشته باشد.
ناچاری فدراسیون فوتبال توفیق اجباری شد تا اسکوچیچ با تیمی که بیش از دو سوم آنها لژیونر بوده و عملکردی قابل قبول در باشگاههای خود داشتند صعودی راحت به جام جهانی قطر داشته باشد.
بردهای متوالی اسکوچیچ در سال ۱۴۰۰ به حدی خوب بود که او را در بین مربیان آسیا تبدیل به یکی از موفقترینهای سال ۲۰۲۱ کرد. تیم ملی ایران تا پایان هفته هشتم با کسب ۷ پیروزی و یک تساوی توانست با ۲۲ امتیاز در صدر گروه A قرار بگیرد و به عنوان اولین تیم از قاره آسیا به جام جهانی ۲۰۲۲( به جز قطر که میزبان بازیها است) صعود کند.
رضایت کامل بانوان از عزیزی خادم
شهابالدین عزیزی خادم هنگام جمع کردن آرا برای کسب ریاست فدراسیون فوتبال یکی از شعارهای اصلی خود را حمایت از فوتبال زنان عنوان کرد. او که شعارهایی نظیر شفاف سازی مالی، گسترش و توسعه فوتبال، درآمدزایی و… را نیز جزو اهداف خود بیان کرده بود به گواه کارشناسان و منتقدان خود تنها در حوزه زنان توانست تأثیر گذاری ویژه داشته باشد.
تدارکات مناسب برای بانوان تأثیر زیادی در نخستین صعود تیم ملی زنان ایران به رقابتهای جام ملتهای آسیا داشت تا مربیان و بازیکنان این تیم با پروازهای چارتر سفرهای خود را بروند و از عزیزی خادم تمجید کنند.
شعارها آب شد
رئیس فدراسیون فوتبال مدعی درآمد ۱۰ میلیون یورویی برای مجموعه تحت مدیریت خود شد اما هرگز نتوانست به شعار خود جامه عمل بپوشاند و بسترهای مالی مناسبی را برای استفاده از برند تیمهای ملی ایجاد کند. او در زمینه گسترش فوتبال در کشور نیز چندان کار محسوسی نکرد. تمام تلاش او به سفرهای استانی ختم شد که بدون ایجاد هیچ زیرساختی بود.
بلبشوی مالی
عزیزی خادم در ماههای پایانی دولت دوازدهم به واسطه رابطه خوبی که با رجال سیاسی آن دوران داشت توانست پول قابل توجهی را به عنوان کمک ویژه دولت در اختیار بگیرد. ۱۱۰ میلیارد تومان دریافتی فدراسیون فوتبال از دولت دوازدهم بالاترین میزان کمک رجل سیاسی به یک نهاد مستقل فوتبالی بود.
این مبلغ در حالی برای تیمهای ملی فوتبال ایران هزینه شد که هرگز هیچکس جزئیاتی از آن را دریافت نکرد و نتوانست سر از آن در بیاورد.
علی سلیمانی خزانه دار وقت فدراسیون فوتبال نیز یکی از علل اصلی عدم برگزاری مجمع عمومی را عدم حسابرسی دقیق در این باره عنوان کرد.
استخوان ویلموتس همچنان در گلوی فدراسیون
عزیزی خادم پس از تحویل فدراسیون فوتبال به شدت نسبت به پرونده بدهی این نهاد به دلیل شکایت مارک ویلموتس به فیفا برای دریافت غرامت قرارداد خود اظهار گلایه کرد. او هر اشتباهی را مربوط به دوران ریاست مهدی تاج دانست و خواستار پاسخ آنها شد. عزیزی خادم از تیم حقوقی فدراسیون نیز خواست پرونده را به دادگاه عالی ورزش ببرند تا بتوانند دفاع مجددی از آن داشته باشند و زمان کافی برای حل آن پیدا کنند.
بحران شستا
شرکت سرمایه گذاری تأمین اجتماعی که در دوران مربیگری مارک ویلموتس کمک قابل توجهی برای پرداخت قرارداد او کرده بود خواستار دریافت بدهی خود در دوران شهابالدین عزیزی خادم شد. بدهی دو میلیون یورویی به ارزش ۲۵ میلیارد تومان محاسبه و از قرار معلوم به «شستا» پرداخت هم میشود اما آنها خواستار دریافت مابقی پول ارزی خود به قیمت روز بازار میشوند که همین موضوع سبب دست گذاشتن آنها روی ساختمان فدراسیون فوتبال و باشگاه پرسپولیس میشود. گرچه مشکل فدراسیون فوتبال با شستا حل شد اما ابهام درباره نحوه پرداخت این بدهی مدتها ادامه داشت.
حذف سرخابیها از آسیا
کمیته مستقل صدور مجوز حرفهای برای باشگاهها تصمیم به عدم دادن مجوز به باشگاههای پرسپولیس و استقلال تهران داشت تا در نهایت آنها از حضور در لیگ قهرمانان ۲۰۲۲ آسیا محروم شوند و تنها سپاهان و فولاد مجوز حضور در این رقابتها را پیدا کنند.
با وجود اینکه کمیته صدور مجوز حرفهای بارها عنوان کرد در تصمیمگیریهایش مستقل عمل کرده اما فشار روی عزیزی خادم به اوج خود رسید تا رئیس فدراسیون مجبور به برگزاری جلسات متوالی با حضور مدیران عامل دو باشگاه با مسئولان کمیته صدور مجوز حرفهای شود اما هیچیک از این نشستها که صرفاً جنبه رسانهای داشت باعث بازگرداندن سرخابیها به رقابتهای آسیایی نشد تا دو تیم پرطرفدار از حضور در مهمترین تورنمنت فوتبال باشگاهی در قاره کهن باز بمانند.
بی نظمی در فوتسال
تیم ملی فوتسال ایران در سال ۱۴۰۰ در رقابتهای جام جهانی شرکت کرد که در مرحله یکهشتم نهایی با قبول شکست سه بر دو از قزاقستان از صعود به مراحل بعدی باز ماند تا سفر پر ماجرای شاگردان محمد ناظمالشریعه به لیتوانی خیلی زود به پایان برسد.
سفر به لیتوانی در حالی اتفاق افتاد که طبق اسناد مالی ۲۲۲۲ یورو برای سفر مدیران فدراسیون همچون شهابالدین عزیزی خادم هزینه شد. حضور یکی از مدیران اسپانسر تیم ملی در این سفر باعث حاشیههای زیادی شد تا خیلیها حضور او را خرج از جیب فدراسیون بدانند که البته این موضوع وسط علی سلیمانی خزانه دار وقت فدراسیون فوتبال تکذیب شد.
عزیزی خادم که با مشکلات مالی دست و پنجه نرم میکرد تصمیم گرفت برای فوتسال از اشخاصی که میتوانند پول تزریق کنند استفاده کند. تضاد افکار او با مهرداد سراجی عضو هیأت رئیسه باعث کنار گذاشتن او از فوتسال شد تا احسان اصولی به عنوان عضوی دیگر از هیأت رئیسه امر مربوط به سالنیبازان را بر عهده بگیرد که او نیز در نهایت وحید شمسایی را انتخاب کرد تا جانشین محمد ناظمالشریعه در رأس کادر فنی فوتسال ایران شود.
اتحاد عجیب هیأت رئیسه علیه رئیس!
پس از صعود تیم ملی فوتبال ایران به جام جهانی اختلافات بین اعضای هیأت رئیسه با عزیزی خادم اوج گرفت. او که برای پرداخت پاداش اعضای تیم ملی مجوز لازم را از هیأت رئیسه نگرفته بود با محاکمهای زود هنگام برای عزل موقت روبرو شد. جلسهای که ۲۸ بهمن ۱۴۰۰ برگزار شد تا رئیس با رأی کامل هر هشت نفر عضو هیأت رئیسه که میتوانستند رأی بدهند از کار کنار گذاشته شود.
زمستان سرد فدراسیون
عزیزی خادم که شایعه توجه او به انرژیهای غیر عادی برای نتیجهگیری فدراسیون تحت امرش افزایش یافته بود این بار نتوانست برای گرفتن رأی اعتماد دوباره از هیأت رئیسه اقدامی کند تا منتظر تصمیم نهایی مجمع عمومی در ده خردادماه سال ۱۴۰۱ باشد.
هیأت رئیسه پس از عزل موقت تصمیم به حضور میرشاد ماجدی به عنوان سرپرست فدراسیون فوتبال گرفت. هیأت رئیسهای که در کوتاهترین زمان ممکن بار دیگر با خودش دچار اختلافات درونی شود تا فوتبالیها نگران از دود آتش اختلافات داخلی به چشم تیمهای ملی باشند و زمستان ۱۴۰۰ به سردی رقم بخورد.
ورود و خروج اتوبوسی
میرشاد ماجدی همچون مدیران قبلی فدراسیون فوتبال بلافاصله پس از حضور در مسند قدرت این مجموعه بسیاری از حقوق بگیرانی که در دوران عزیزی خادم آمده بودند را اخراج کرد تا تعدادی از افراد دیگر که با او دوستی و قرابت فکری بیشتری داشتند روی کار بیاورد.
او نیز همچون عزیزی خادم فرصتی برای تغییرات بزرگتر نداشت تا از عملکرد اسکوچیچ حمایت کامل کند و برای حل مشکلات مالی دست به دامان افراد اقتصادی و صاحب نفوذ برای تهیه پول شود.
نفس راحت اسکوچیچ برای ماندن
دراگان اسکوچیچ سرمربی تیم ملی فوتبال ایران به لطف نتایج درخشان با این تیم جایگاه خود را در رأس کادر فنی حفظ کرد. او که زمزمههای بروز اختلافش با عزیزی خادم مطرح بود حالا با رفتن او نفس راحت فعلاً میکشد تا به مربیگری خود در ایران ادامه دهد.
نظر شما